Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat verandert er in Drupal versie 8?

Eind vorig jaar is Drupal 8 gelanceerd. In deze nieuwe versie zijn enorm veel verbeteringen doorgevoerd. Graag lichten we de belangrijkste kort toe.



Gebruiksvriendelijker

Het beheer wordt nog aantrekkelijker voor eindgebruikers en contentmanagers. Binnen Drupal 8 is bijvoorbeeld in-page editing mogelijk. Hierdoor kunnen gebruikers direct wijzigingen aanbrengen op de webpagina zelf zonder naar het beheergedeelte van het CMS te hoeven gaan. En met de ingebouwde WYSIWYG editor wordt het eenvoudig om content voor de website te creëren en up-to-date te houden.



Mobile first

Drupal 7 was nog niet optimaal ingericht op de opkomst van mobile en tablet. Vanaf nu is Drupal weer helemaal bij de tijd en ontwikkeld vanuit het principe mobile first. Dit wil zeggen dat alle meegeleverde thema’s responsive zijn en dat je een website op Drupal 8 vanaf elk apparaat in alle resoluties kunt installeren, bekijken en beheren. Zo flipt de toolbar bovenin automatisch naar links en zijn ook alle afbeeldingen én tabellen responsive. Het is zelfs zover ingericht dat ook de adminpagina’s voor mobiel zijn geoptimaliseerd.



Eenvoudig overzichten en feeds maken

In Drupal 7 is Views een populaire module waarmee overzichten gegenereerd kunnen worden. In Drupal 8 zit deze module nu standaard in Drupal core. Dit maakt het voor site builders super eenvoudig om zelf een overzicht te maken van het laatste nieuws, de gebruikers op de website of een RSS-feed van de laatste blogs. Vroeger moest hier nog apart een module voor geïnstalleerd worden, maar dit kost nu nog maar een paar klikken.



Prettig nieuws voor onze front-enders

Drupal 8 is volledig geoptimaliseerd voor HTML5. HTML5 vormt de basis om websites functioneel en geschikt te maken voor de nieuwste internetbrowsers en is niet meer weg te denken van websites en mobiele apps. Zo zijn velden voor datum, e-mailadressen en telefoonnummers nu standaard in core beschikbaar.



Webservices

Binnen Drupal 8 wordt het eenvoudig om content aan te bieden als JSON of XML via een RESTfull webservice. Hierdoor kan Drupal eenvoudiger gekoppeld worden aan andere systemen. Ook kan dit gehanteerd worden als CMS voor een mobiele app. 



Configuratie los van content

In Drupal 8 is de configuratie van de website losgekoppeld van de content. De configuratie bepaalt de structuur van de website, bijvoorbeeld welke contenttypen er zijn. Doordat deze informatie nu los van de content wordt opgeslagen, is het veel makkelijker geworden om een website uit te rollen van een ontwikkelomgeving naar een live-omgeving. 



Meertaligheid

Drupal 7 was geschikt voor meertalige websites, Drupal 8 is nog verder geoptimaliseerd voor dit belangrijke onderdeel van een site. Alle zaken in een website zoals: content, menu, taxonomie, commentaar, configuratie en afbeeldingstijlen, zijn vertaalbaar. Meertaligheid is van de grond af aan opgebouwd met flexibiliteit en gebruiksgemak als uitgangspunten.



Nu over op Drupal 8 of wachten?

Er wordt hard gewerkt aan het beschikbaar maken van modules voor Drupal 8. Op dit moment zijn er al 1250 modules beschikbaar voor Drupal, echter nog niet alle belangrijke modules zijn beschikbaar. Of je nu een website met Drupal 8 moet laten bouwen, is van vele factoren afhankelijk. Deze factoren kunnen zijn: modules, webservices, contentmigratie, maatwerk etc. Uiteraard bespreken we deze graag met u als klant.