Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid zijn unieke landschappen en het resultaat van een radicaal en omvangrijk experiment. De Maatschappij van Weldadigheid stichtte tussen 1818 en 1825 de koloniën Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord, Ommerschans, Wortel, Veenhuizen en Merksplas om paupers en landlopers maatschappelijke kansen te bieden met opleiding en werk in de landbouw. In 2017 hebben de Koloniën een Unesco-status aangevraagd waar in juni 2018 een uitspraak over gedaan zal worden.

Vanwege de ervaringen in de Culturele Erfgoedsector, met klanten als UNESCO en Stichting Werelderfgoed Nederland, is Cinnamon gevraagd om aan dit project mee te werken. De wijze waarop wij het concept voor het Nederlands Werelderfgoed hebben ontworpen op de website van Stichting Werelderfgoed Nederland, was een praktisch voorbeeld waar op doorgesproken kon worden. Allereerst is er een functioneel ontwerp opgesteld, waarna diverse wireframes zijn gemaakt en met de klant zijn besproken. Het visueel weergeven van de prachtige landelijke locaties van de Koloniën in Nederland én België waren een belangrijk uitgangspunt bij het ontwikkelen van het design. Vervolgens zijn er diverse sessies geweest met vertegenwoordigers van de 7 individuele Koloniën, waarna het ontwerp goedgekeurd is. Tijdens de inrichting van het CMS hebben we tussentijds de opdrachtgever meegenomen in het bouwproces.

De individuele Koloniën hebben een eigen pagina binnen de website gekregen. Daarbij is gekozen voor een overzichtelijke iconenstructuur, waarbij bezoekers in één oogopslag kunnen zien wat er te doen is. De belangrijkste wetenswaardigheden en interessante nieuws- en agendaberichten zijn op deze pagina geplaatst. Ook hebben we middels maatwerk een social media feed gemaakt voor Twitter en Pinterest. De website is in 4 talen (Nederlands, Engels, Duits en Frans) beschikbaar. 

De overkoepelende website heeft als basis gediend voor de individuele website Koloniën Wortel en Merkplas. Door slim gebruik te maken van het reeds eerder gebouwde CMS en het design, kon de nieuwe website snel en kostenefficiënt ontwikkeld worden. 

Voor deze opdrachtgever realiseert Cinnamon: Onderhoud & Beheer, Webdesign, MaatwerkHosting, Informatie-architectuur en Security.